De verstotene 1

De verstotene 1

95 x 135 cm, © 2021, € 5 000,00
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Mixed Media | Op doek

De Verstotenen:

 

Honderd miljoen mensen zijn op dit moment op de vlucht. De wereld staat in vuur en vlam. Hierdoor zijn er heel veel individuen, zowel vluchtelingen als daklozen, verstoken van een veilige plek waar zij zich thuis mogen en kunnen voelen.

Irma zou al deze mensen zo’n veilige plek willen bieden. Zoals haar huis een cocon is waarin zij zich kan terugtrekken en waar zij zich veilig voelt.

Irma vroeg zich af: ‘Hoe kan ik toch een beetje troost bieden en een klein plekje waar iemand zich veilig voelt ook al is het in de open lucht.’ Zij besloot een antimakassar als uitgangspunt te nemen. Deze heeft zij sterk vergroot en neergelegd op straat. De thuisloze kan hierop plaatsnemen. Het is op dat moment zijn thuis. Hopelijk geeft deze plek allereerst een gevoel van herkenning en, al is het voor heel even, een gevoel van thuiskomen.
(Een antimakassar is een kleedje, vaak van kant, dat op de bovenkant van een stoel of bank gelegd wordt om deze te beschermen tegen oliën en gels. Overal in de wereld zie je in veel huishoudens deze kleedjes opduiken.)